בסוגיה זאת נתעסק בשני הדינים המיוחדים שיש בקניין הקדש – הקדש קונה בכסף וניתן להקנות להקדש על ידי אמירה בלבד. כמו גם ביכולת ההקדש לקנות בעזרת קניינים שאינם מיוחדים להקדש. נבחין בין פדיון הקדש לבין קניין שנעשה על ידי הגזבר, נציג המקדש.

Read More

מעשי הקניין אותם ראינו עד כה הופיעו במשנה. רב פפי מביא בשמו של רבא דרך קניין שאינה מוזכרת במשנה, סביבה חקרו במהלך הדורות את האפשרות לחדש קניינים שאינם מוזכרים במקורות התנאים, וכפועל יוצא את ההתייחסות לקניינים הנעשים בעולם הכללי בימינו דוגמת רישום בטאבו.

Read More

בקניין אגב חכמים קבעו שניתן להשתמש בפעולת הקניין על קרקע כדי לקנות מטלטלים עם הקרקע. בסוגיה זאת נברר את התנאים לקניין זה, ובאמצעות כך נבין את המנגנונים האפשריים להפעלת הקניין.

Read More

לא רק חצרו של האדם קונה לו אלא גם הכלי שלו יכול לבצע עבורו פעולות קנייניות. בסוגיה זאת נברר את המנגנון בו עובד קניין זה, ונעסוק בשאלה היכן הכלי צריך להיות מצוי כדי שהוא יוכל לשרת את בעליו ולבצע עבורו את הקניין.

Read More

חכמים תיקנו שלא רק חצרו של האדם תיקנה לו, אלא כל ארבע אמות בהן הוא נמצא. בסוגיה זאת נחקור את היקף התקנה, את המנגנון בה היא עובדת, ונשווה בינה לבין קניין חצר.

Read More

עד כה עסקנו בפעולות קניין המחייבות את הקונה לשלם את כסף המקח. בסוגיה זאת נעסוק בקניין פרימיטבי יותר, והוא סחר חליפין. מתוך ההתעמקות בדיניו ובהבדליו, נחקור את היחס בינו לבין קניין סודר.

Read More

מעבר לפעולות הקניין שראינו עד כה, ישנה פעולת קניין נוספת, והיא קניין סודר. הקונה והמוכר משלימים את הקניין ביניהם, וכל אחד מתחייב לקיים את הצד שלו בעסקה, בכך שמוחלף ביניהם חפץ כלשהו, בדרך כלל סודר שהוא פיסת בד. בסוגיה זאת נברר כיצד מתבצע הקניין הן מבחינת האיפיון של החפץ בו מתבצע הקניין, והן מבחינת הטקס, ומתוך כך ננסה לרדת לעומקה של פעולת קניין זאת ומשמעותה.

Read More