במאמר "בקשתם משם" הרב סולובייצ'יק מתאר את חוויתו של האדם בשעה שהוא מנסה להתקרב לבוראו. החוויה אותה הרב מציג מעלה סתירות, ולכן הוא מציע דרך אחרת לוות את הדברים.
מחבר: levy1tomer@gmail.com
ישנה תופעה ייחודית לדת היהודית – לימוד ההלכה. מעבר לחובת קיום מצוות, אשר קיימת גם בדתות אחרות, ביהדות ישנו רכיב מרכזי של לימוד פרטי המצוות. במסה זאת הרב סולובייצ'יק יאפיין את חווייתו של לומד התורה ומתוך כך יציג גם את תפיסתו לגבי משמעות לימוד ההלכה.
במסה זאת סוקר הרב סולובייצ'יק את חווית האמונה. הוא בונה מודל המורכב משני סוגי בני אדם ולאחר שהוא מאפיין אותם, הוא טוען שיש צורך לשלב ביניהם. סוף המאמר דן בהפרת האיזון בין הכוחות בעידן המודרני.
במאמר זה נסקור את גרעין שיטתו של רבי ישראל מסלנט – חובת לימוד מוסר.
בפרק זה המהר"ל סוקר את מהות תהליך התשובה דרך בחינת ארבע התשובות לשאלה מה עונשו של חוטא המופיעות במדרש
מידת הנקיות היא המידה החותמת את שלב העיסוק בקיום ההלכה במסילת ישרים. מידה זו דורשת מהאדם להתרחק מכל שמץ של עבירה, תוך התמודדות עם הפיתוי להקל במקרים שבהם נדמה לו שההיתר מוצדק, אך למעשה הוא חורג מן הגבולות ההלכתיים.
נסקור את מידת הזריזות כפי שהיא מופיעה במסילת ישרים. הרעיון של זריזות אצל הרמח"ל משקף את היכולת של האדם להתגבר על אופיו העצלני ולעשות את מה שהוא יודע שנכון.
בשיעור זה נסקור את מידת הזהירות כפי שמביא אותה הרמח"ל. זהירות אצל הרמח"ל הינה הצורך המתמיד של האדם לבחון את מעשיו ולראות איך הוא יכול להשתפר.
סקירה של שתי ההקדמות שהרמח"ל עושה לפני שהוא מתחיל לעסוק בביאור המידות. ההקדמה הראשונה היא על חוסר העיסוק של אנשים בחובת הלבבות. ההקדמה השנייה היא שההליכה בדרך הישר עדיפה, על פני כל התענוגות בעולם הזה.
מעבר לשאלה האם האדם מוכוון לביצוע הקניין והעברת הבעלות יש לדון האם יש צורך שהאדם יחפוץ בהעברת הבעלות. השאלה היא האם העברת בעלות שנעשתה כנגד רצונו של האדם או בכפייה מתקיימת?