עד כה עסקנו במערכת היחסים בין המעסיק לפועל סביב העבודה. בסוגיה זאת נעסוק בזכויותיו של הפועל במלאכה עצמה, ובמרכז, זכותו של הפועל לאכול בפירות. להלכה זאת הרבה פרטים אשר לא נלמד לאשורם במסגרת לימודנו זה, אלא נתמקד בעקרונות של דין זה ובפרט בטעם הדין ואופיו ובשאלה מיהו הפועל אשר מוקנות לו הזכויות הללו.

Read More

שבועת שכיר היא אחת משבועת המשנה, דהיינו שבועות שתיקנו חכמים ומופיעות כבר במשנה. בהקשר שלנו לא נתייחס לשבועה זו כחלק מדיני טוען ונטען ושבועות, ונתמקד בהבנת גדריה הנוגעים לדיני פועלים.

Read More

סוגיה זאת תפתח את חטיבת הסוגיות העוסקות בתשלום לפועלים. נתחיל בעיסוק בחובה לשלם את שכר הפועל בזמן, בכך שנדון ביחס בין שתי הפרשיות השונות שבמקרא, נסווג את הלנת שכר כדין איסורי או דין ממוני.

Read More

עד כה עסקנו בשכר הפועל וביכולתו לחזור בו מהחוזה. בסוגיה זאת ניגע בנושא של האחריות שלו להצלחת המלאכה בין ברובד האידילי ובין ברובד הבדיעבדי. מקרי הבוחן יהיו מצב בו הפועל עשה מלאכה גרועה, ומצב בו הוא עשה מלאכה אחרת מזו שהתבקש לעשות.

Read More

ראינו שישנם כל מיני מקרים בהם הפועלים והמעסיק יכולים להפסיק את העבודה באמצעה. בסוגיה זאת נמשיך לעסוק בשומת שכר התשלום וממה נובע שכרו של הפועל, דרך שומת התשלום לפועל על חלק מהעבודה.

Read More

בסוגיות הקודמות התחלנו לראות את דיני החזרה של הפועלים והמעסיק במידה ואחד מהם רוצה למשוך את ידו מההסכם, ומה הם החיובים העולים מהחוזה. בסוגיה זאת נשלים את העניין ונעסוק בשאלה כיצד שינוי במציאות משפיע על החוזה.

Read More

בסוגיה זאת נעסוק בסוג מיוחד של מלאכות בהן המעסיק עלול להפסיד אם המלאכה לא תתבצע בזמנה. המשנה אומרת שבסוג מלאכות אלו יש דין שונה מהדין הרגיל במידה והפועלים רוצים לחזור בהם.

Read More

בעסקאות ישנו מעשה קניין החותם את העסקה ומחייב את שני הצדדים בתנאיה. בסוגיה זאת נעסוק בשאלה מהו מעשה הקניין בפועלים, באם הוא קיים, ומה ההשלכות שלו על המעסיק והפועלים.

Read More