מטרת המאמר הוא להציג את חשיבות לימוד היראה ואת הדרכים לעשות זאת. היראה עליה מדבר רבי ישראל מסלנט היא יראת העונש – היראה שנוגעת לעונשים שיופלו על האדם המידה ולא ישמור תורה ומצוות, וכן לרצונו לקבל שכר. יראה זאת מהווה בסיס לכוח המניע את האדם לבצע את הפעולות הדתיות עצמן, עליהן הוא נמדד. יש לציין שמעבר לחשיבות היראה על מנת לקיים מצוות, ישנה גם מצווה לירא מה'.
מטבעו, האדם פונה לתאוות חומריות. אל מול התאוות הללו אמורה לעמוד היראה מפני העונש. אולם בניגוד לפחדים הטבעיים של האדם, הפחד מפני העונשים שיגיעו מבורא עולם אינו טבעי לאדם ועליו לעמול כדי לקנות אותו.
סוג טיעונים אחד מול לימוד המוסר, הוא טיעוני היצר המכביד על האדם את טרדותיו הקיומיות ומעמיק את תאוותיו של האדם. מול טיעונים אלה האדם צריך לצאת למלחמת חורמה. אולם ישנו גם סוג שני והוא קשור בתיעדוף לימוד התורה אל מול לימוד המוסר. טענת הרב היא שמעט לימוד מוסר לא פוגע בלימוד התורה אלא מעשיר אותו.
כדי לקנות את יראת ה' על האדם ללמוד על דברים כמו שכר ועונש, השגחה והדרך בה ה' מתנהג עם הברואים. לימוד זה גם יתן לאדם ידע חשוב, אך גם אמור לעורר את נפשו של האדם. כדי להגיע לכדי התעוררות, הלימוד צריך להתבצע בהתפעלות – צריכה להיות כוונה של האדם להשתנות, האדם צריך להגיד את הדברים אותם הוא לומד בקול עצוב, ולהשתמש בדימיון שלו כדי לדמיין מה העונשים שיגיעו לו על עונשיו.
אל לו לאדם להתייאש במידה והוא לא מצליח להתפעל, כי לימודי המוסר במוקדם או במאוחר יצליחו לחולל שינוי באדם. אך דבר זה מחייב את האדם להמשיך ולהתמיד בלימוד. זאת למרות שבתחילת לימוד המוסר האדם מגיע לכדי עצבות. לטענת הרב מאמץ זה שווה גם אם בסופו של דבר ימנע את האדם מעבירה אחת.
ללימוד המוסר צריך להיות בתים ייעודיים. המטרה של בתים אלו היא לאפשר לימוד מוסר בהתפעלות, ליצור קהילה סביב לימודי המוסר, להקל על הקביעות. כמו כן, עקב קיומם של הבתים מפרסם את לימוד היראה והמוסר.