פרשת תזריע

תקציר הפרשה

פרשת תזריע עוסקת בשני נושאים. הנושא הראשון הוא דיניה של אישה שילדה, והנושא השני הוא אבחון מחלת הצרעת.

הלידה לאישה יש תקופת טומאה ותקופת טוהר. תקופת הטומאה נמשכת שבעה ימים במידה והבן הילוד הוא זכר וארבעה עשר אם נקבה ובסופה האישה יכולה לטבול ולחזור לחיות עם בעלה. לאחר התקופה הזאת היא מתחילה תקופת טוהר שאורכת שלושים ושלושה ימים בלידת זכר, ושישים ושישה בלידת נקבה בה האישה רק נחשבת טמאה לעניין מקדש וקודשיו. בסוף ימי הטהרה האישה מביאה קורבן עולה וקורבן חטאת. קורבן העולה הוא שה, במידה והאישה יכולה להרשות לעצמה, ותור או בן יונה אם לא. קורבן החטאת הוא קבוע והוא תמיד תור או בן יונה.

כאמור, הפרשה גם עוסקת בדיני האבחון של צרעת. הצרעת נקבעת על ידי הכהן המאבחן את הנגע. כאשר הכהן מגיע ורואה את הצרעת יש באמתחתו שלוש קביעות אפשריות. הקביעה האחת היא כי הנגע הוא אכן צרעת, ומאז אותו האיש מוגדר כמצורע, ואז הוא צריך לצאת מחוץ למחנה. הקביעה השנייה האפשרית היא כי הנגע איננו נגע צרעת ואין סיבה לבודד את האיש. אך ישנה גם אפשרות שלישית, לפיה לא ברור האם הנגע טמא או לא, אז הכהן מסגיר את האיש בביתו למשך שבעה ימים, אשר בסופם הכהן חוזר לביקורת.

אדם שיש לו נגע לבן אשר גם שורשי השערות בו הפכו ללבנים, וגם מראה הלובן גורם לנגע להיראות נמוך יותר משאר העור, הוא מצורע. אולם אם הנגע לא מתאפיין בשיער לבן ומראה נמוך מן העור, הכהן לא מכריז עליו כמצורע, אלא רק מסגיר אותו לשבעה ימים. בתום ימים אלו, הכהן מגיע לבדוק את הנגע. אם המצב נשאר אותו הדבר, האיש נכנס שוב לבידוד בביתו, אשר בתום תקופת הבידוד הזאת האיש נטהר אלא אם כן הנגע התפשט. נגע נוסף המטמא את האיש הוא נגע לבן, שהופך גם את השיער ללבן, אך באמצע הנגע יש עור רגיל של האדם. במקרה כזה האדם הופך למצורע למרות שהנגע לא נראה נמוך משאר העור.

במידה והנגע מכסה את כל בשרו של האיש, מבחינה הלכתית זה לא נחשב נגע צרעת, והאיש טהור. אלא שאם רק חלק מהעור יחלים, הנגע ייחשב כטמא בבדיקת כהן. אם הנגע מתפשט מעל פצע בעור או מעל כוויה, סימני הטומאה של הנגע הם עדיין שיער שהופך ללבן ומראה נמוך מן העור. אלא שאם לא מופיע אף אחד מהסימנים הללו, הכהן שולח את האיש לבידוד של שבוע. בתום הבידוד הכהן מגיע לבדיקה בה הוא בודק. אם הנגע התפשט הוא נגע צרעת, אך במידה והנגע לא התפשט אנחנו מתייחסים אליו כתופעת לוואי של הפצע, והאדם טהור.

נגע המופיע בראש או בזקן מטמא אם הוא הופך את השערות לצהובות, ונראה עמוק יותר מסביבתו. אולם בנגע זה יש סימן טהרה הוא שיער שחור. שיער שחור שצומח מטהר את הנגע. כאשר הנגע לא נראה עמור מהעור והשיער שם איננו צהוב או שחור, האיש מוכנס לבידוד של שבוע. בתום השבוע אם כלום לא משתנה האיש מגלח את סביבות הנגע ונכנס לבידוד של שבוע נוסף. אם הנגע לא מתפשט לאחר השבוע השני הנגע טהור.

מעבר לצרת המתבטאת בנגעים שיש באדם, ישנה צרעת שפועלת על בגדים. הצבע של צרעת זאת הוא ירקרק או אדמדם. במצב כזה הבגד מוסגר לשבעה ימים. בתום הימים הללו הכהן חוזר לבחון את הבגד. התפשטות הנגע תעיד על צרעת המחייבת את שריפת הבגד. אם הנגע לא מתפשט הבגד מכובס, ולאחר שבעה ימים נוספים הבגד נבחן שוב. כאן אם הנגע לא מתחיל לדהות הבגד צריך להישרף. אבל אם הכביסה כן השפיעה על הנגע, ניתן לחתוך את החלק הנגוע ממנו, הבגד טהור. אלא שאם בבגד חתוך שכזה מופיע שוב נגע צריך לשרוף אותו.

רעיונות שכדאי להכיר

חטאה של היולדת – התורה מצווה אישה יולדת להביא קורבן חטאת לאחר לידתה. הפרשנים ניסו להבין מהו החטא בגינו האישה מתחייבת להביא את קורבן החטאת. רבי שמעון בר יוחאי מקשר את זה למחשבה שיש לאישה עקב ייסורי הלידה שלא ללדת שוב. הרמב"ן הולך בכיוון לפיו הקורבן לא מגיע כנגד חטא, אלא מטרתו לשמש כתשלום לקב"ה על כך שהציל את חייה של האישה היולדת בעת הלידה.

הגורם לצרעת – פרשת תזריע עסקת בעיקר באבחון נגע הצרעת בעור, אך לא מציינת בשום מקום מה גורם לנגע. רבי יוחנן מביא רשימה של שבעה חטאים שיכולים לגרום לצרעת: לשון הרע, שפיכות דמים, שבועת שוא, גילוי עריות, גסות הרוח, גזל וצרות עין.

שיעורי עומק