פרשת חיי שרה

פרשת חיי שרה היא הפרשה האחרונה שעוסקת באברהם אבינו. עיקרה הוא שלוש הפעולות האחרונות שאברהם אבינו עושה בחייו. קניית מערת המכפלה כקבר לשרה אשתו שנפטרת בתחילת הפרשה, שליחת עבדו לחרן שם ימצא כלה לבנו יצחק, הכרזת יצחק כיורש ושילוח כל בני הפילגשים. בסוף הפרשה מתואר בפירוש גם מותו של אברהם, ולאחר מכן התורה מתארת את תולדותיו של ישמעאל.

תקציר הפרשה

הפרשה פותחת במותה של שרה אמנו. לאחר תגובת האבל של אברהם, הוא עובר למשימת קבורתה של שרה. לשם כך הוא קונה מעפרון החיתי את מערת המכפלה בארבע מאות שקל כסף, זאת למרות שעפרון מציע לו את השדה בחינם.

מותה של שרה מעורר את אברהם למצוא אישה ליצחק בנו. הוא שולח למשימה זאת את עבדו. העבד צריך ללכת לחרן ולהביא משם אישה מתאימה ליצחק. מטלה זאת נחתמת בשבועה. מעבר לשבועה אברהם גם מזהיר את עבדו שלא יעז להוציא את יצחק מהארץ בשום פנים ואופן.

העבד יוצא למשימתו יחד עם עשרה מגמלי אברהם. הוא מתיישב ליד הבאר בזמן בו שואבות המים אמורות להגיע, ומתפלל לה' שיעזור לו למצוא את האישה המתאימה ליצחק. בתפילה זאת אליעזר מנסח מבחן התאמה. הוא יבקש מהאישה מים, ואם היא תציע מים גם לו וגם לגמליו היא האישה הנכונה ליצחק. רבקה, הנכדה של גיסת אברהם אדונו מגיעה ברגע שהעבד מסיים להתפלל ועוברת את המבחן בהצלחה. העבד נותן לה מתנות, ומכאן מתחיל במשימת שיכנוע משפחתה של רבקה.

לבסוף רבקה חוזרת עם העבד לבית אברהם, ונופלת מעל החמור במפגשה הראשון עם יצחק שיצא לשדה. התורה חותמת את הפרשייה באמירה כי מסע העבד הצליח, והחתונה עם רבקה עוזרת ליצחק להתגבר על אובדן אימו.

בשלב זה מסופר כי גם אברהם לוקח אישה נוספת בשם קטורה, ותולדותיהם המשותפות. על אף שלאברהם ישנם ילדים שונים מעבר ליצחק, התורה כותבת שאברהם נותן ליצחק את כל מה שיש לו, ומשלח את כל שאר ילדיו עם מתנות. קביעת יצחק כיורשו של אברהם היא פעולתו האחרונה של אברהם המתוארת בתורה, והדבר הבא שמסופר הוא מות אברהם וקבורתו על ידי יצחק וישמעאל במערת המכפלה. הפרשה מסתיימת ברשימת תולדותיו של ישמעאל.

מדרשים ורעיונות שכדאי להכיר

האריכות בסיפור מסעו של העבד – התורה מאריכה מאוד בתיאורה את סיפור המסע של עבד אברהם. במסגרת אריכות זאת התורה חוזרת על סיפור תפילתו של אליעזר. אריכות זאת אינה אופיינית לתורה והטרידה את חז"ל, שכן הלכות רבות לא כתובות בפירוש ויש צורך ללמוד אותן ממילים בודדות, ואילו סיפורו של עבד אברהם תופס למעלה משישים פסוקים. בעיה זאת מביאה את חז"ל לכדי המסקנה יפה שיחתם של עבדי אבות יותר מתורתם של בנים. במילים אחרות, הסיפור של עבד אברהם שמתאר התנהלות ודרך חיים יכול להיות יותר חשוב מלימוד של הלכות רבות.

פיוס יצחק וישמעאל – התורה מספרת שיצחק מגיע לפגוש את רבקה ממקום בשם "באר לחי רואי". מקום זה מוכר לנו כמקום האחרון בו ראינו את הגר אימו החורגת של יצחק. המדרש מחבר את הדברים וטוען שיצחק הלך להחזיר את הגר אחרי מות שרה. פיוס זה מופיע באופן מפורש בפרק הבא, וישמעאל מגיע יחד עם יצחק להלוויית אברהם אביהם.

רבקה כתחליף לשרה – התורה אומרת שהגעתה של רבקה עוזרת ליצחק להתנחם ממות אימו. המדרש מסביר כי בחייה של שרה היה תמיד נר דלוק, החלות היו מבורכות וענן היה קשור לאוהל. מותה של שרה גרם להסתלקות הדברים הללו, אך רבקה השיבה את המסורות הללו.

שיעורי עומק בפרשה