"תורה מונחת בקרן זווית כל הרוצה ליטול יבוא ויטול"
קידושין סו.
ציטוט זה מסמל את השאיפה להנגשה של התורה, כך שכל מי שרוצה ללמוד יוכל לעשות זאת. עם זאת, בעולם בו אנו נמצאים, יציאה למסע בעקבות החוכמה היהודית מציבה לא פעם אתגרים משמעותיים. התורה שבעל פה נכתבה לפני שנים רבות ועל כן השפה בה היא נכתבה וסגנון הכתיבה שונים מאלו שאנו מורגלים בהם היום. לא זאת בלבד, אלא שהמקורות מלאים במושגים ובמונחים שהלומד צריך להכיר כדי להבין את הנאמר. מעבר להיכרות מוקדמת עם מושגים, הלומד גם נדרש לדעת אלו מקורות עליו לפתוח ולמה להשוות כדי להצליח לקבל תמונה מלאה של הסוגיה. תהליך זה פעמים רבות מרגיש יותר כמו מבוך מאשר נטילת דבר מה המונח בפינה.
יושבי בית המדרש בימי קדם היו אנשים שמגיל צעיר הבנו להם את הלימוד. החל מלימודי הקריאה דרך שינון פסוקים ומשניות עד הכלים לדיון ההלכתי. הסיפור שממחיש יותר מכל את התהליך הזה הוא סיפורו של רבי עקיבא. רבי עקיבא ידוע כאחד מגדולי חכמי ישראל בכל הדורות. אולם הוא התחיל את לימודו בגיל ארבעים. לפני כן הוא היה רועה צאן פשוט, וכשרצה להתחיל ללמוד הוא נדרש לשבת עם ילדים וללמוד איתם קריאה. על אף חריפותו של רבי עקיבא הוא נדרש לעבור את כל המסלול מלימודי הקריאה לצד ילדים שבינו לבינם מפרידים כמה עשורים. אך סיפורו של רבי עקיבא הוא סיפור יחידאי. מעטים האנשים שהיו מוכנים לעבור מסלול כזה בגיל מאוחר כל כך.
בימינו, רוב הציבור אינטילגנטי והמחסום העומד בפניו אינו ביכולת הקריאה שלו. חרף זאת, עדיין קיימים פערי ידע ושפה המונעים אדם ממוצע את היכולת להיכנס לבית המדרש ולמצוא את התורה מחכה לו בקרן זווית. מצד שני, המושגים והתפיסות איתם הוא מתמודד מחוץ לבית המדרש הם מורכבים, כך שלימוד יסודות ברמה של ילדים כפי שעשה רבי עקיבא לא ייתן לו סיפוק אינטלקטואלי, ואולי אף יוריד את קרנה של התורה בעיניו.
יוזמות רבות התפתחו בשנים האחרונות כדי להתמודד עם האתגרים הללו. ניתן לחלק את היוזמות הללו לשתי קבוצות. הקבוצה האחת כוללת את יוזמות הביאורים. ביאורים רבים נכתבו על הגמרא ועל ספרי יהדות נוספים אשר מנסים לגשר על פער השפה, ולעיתים גם על פער הסגנון. כמובן שמפעלים עצומים יצאו מיוזמות אלו שאיפשרו להרבה אנשים להצליח וללמוד.
למרות זאת, הלומד עדיין נדרש לעשות בראש שלו את פעולת הסדר והארגון. הוא ידרש למאמץ רב כדי להבין את המקור אותו הוא לומד, אם כי בעזרת הביאור מאמץ זה יניב פירות. אך בסופו של דבר הפרס הגדול על כל העבודה הקשה הינה הבנת המהלך הנקודתי. מהלך זה כמובן אמור להיות רק שלב במסע. לאחר הבנת המהלך יש לאתר את עיקרי הדברים, את ההתייחסות אליהם בשאר הסוגיה, להסיק מסקנות ולהשוות אותן למסקנות מדיונים אחרים. התמונה המתקבלת מהלימוד הנקודתי הינה מעורפלת ומפוזרת.
הקבוצה השנייה של היוזמות מנסה להתמודד עם הקושי שבלימוד היסודות בשלב מאוחר. השיטה בה יוזמות אלו פועלות לרוב כוללת מסגור מחדש של המקורות היסודיים והתאמתם לחיי היומיום. בעוד ששיטה זאת מציעה נגישות, יש בה גם חיסרון פוטנציאלי. פעמים רבות, לימוד בשיטה הזאת מעודד את הלומד להישאר ברמת היסודות ולא להמשיך ולהעמיק.
החזון של הפרוייקט "בר יומיה" הוא להצליח לבנות מערכת המאפשרת ללומד להתעסק עם החוכמה האדירה שיש לספרייה היהודית להציע, ולהבין אותה באופן שאינו נופל מהבנתו בתחומים האחרים של החיים. מערכת זאת צריכה להתמודד מחד עם חוסר רקע בסיסי, אך מאידך גם להציע תכנים עמוקים. במקביל, לעזור ללומד לפתח עצמאות בבית המדרש, כך שמעמדו כתלמיד חדש ישתנה. כדי להגשים את החזון בפרויקט "בר יומיה" ישנה הקפדה על העקרונות הבאים:
- שימוש בשפה בת ימינו: השפה בה בר יומיה משתמש הינה עברית של המאה ה-21. רוב התורה שבעל פה נכתבה בארמית, אך גם חלקים רבים שנכתבו בעברית אינם מובנים בקלות לקורא בן זמננו. אשר על כן, הפורטל בר יומיה שואף לעבור מהשפה המופיעה במקורות לעברית עדכנית. בנוסף, ישנה הקפדה על שימוש מינימלי בראשי תיבות כדי למנוע אי הבנות.
- סידור הסוגיות והשיעורים באופן מובנה: בפורטל זה השיעורים מסודרים באופן שמאפשר ללומד מצד אחד להתחיל בנקודות רבות, אך מצד שני באופן שלא יפגיש את הלומד עם מושגים שהוא לא מכיר. בנוסף, הדרך בה השיעורים מסודרים בפורטל אמור להקל על ניווט קל.
- פנייה לציבור הרחב: יציאה מנקודת הנחה שמעבר למה שנכתב בשיעור הקורא לא מכיר ולא יודע. בכל פעם שמופיע מושג חדש, יהיה לו הסבר בגוף הטקסט או בהערה.
- עידוד לבחינת המקורות: השיעורים מקושרים למקורות שלהם על מנת לאפשר ללומד לבחון את המקורות בעצמו. במידת האפשר יצורף גם ביאור שיהפוך את התהליך לפשוט יותר, וימנע מחסומים מיותרים.
- חתירה ללימוד עצמאי: השאיפה של הפרוייקט היא שהלומד יצליח כמה שיותר מהר לעצמאות. לשם כך, השיעורים נכתבים פעמים רבות תוך שימת דגש על דרכי החשיבה. כמו כן, ישנה סדרת שיעורים על מתודות שונות.